BEZ CUKRU
Gotujemy bez dodatkowego cukru.
Wiemy dobrze, że wysokie spożycie cukru dodanego, napojów słodzonych, czy potocznie zwanych słodkości prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy. Najbardziej niepokojące są informacji, że coraz więcej dzieci choruje na tego typu choroby. Dieta bogata w cukry podwyższa poziom trójglicerydów i stanów zapalnych, a wszystkie te czynniki wpływają na rozwój chorób serca, a także miażdżycy tętnic, są przyczyną wielu groźnych, często śmiertelnych chorób z nowotworami na czele, schorzeniami serca, czy cukrzycą typu 2.
Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy, że cukier ma słodko-gorzki smak. Dodawany do potraw sprawia, że nas mózg zaczyna odbierać danie jako wyjątkowo smaczne, doprawione. Uzależnia i pobudza, czujemy się po nim dobrze.
Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że cukier dodawany jest do nieoczywistych dla nas produktów i jest on ukryty m.in. w: przecierach pomidorowych, ketchupach, płatkach śniadaniowych dla dzieci, batonach energetycznych, jogurtach, ciastkach, czy pieczywie. Może on ukrywać się pod różnymi nazwami jak: syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza i wiele innych.
Nasze produkty – jeśli wydadzą się Wam słodkie – zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry. Nie dosładzamy potraw ani białym cukrem, ani innym zamiennikiem. Nie znajdziecie nic słodkiego w naszym składzie, chyba, że buraczka, albo marchewkę.


