CELIAKIA
Celiakia to choroba trzewna, enteropatia glutenozależna - trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym.
To choroba, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu - białka zapasowego zawartego w zbożach (m.in. pszenicy, życie i jęczmieniu).
Objawami skojarzonymi z celiakią są m.in.: przewlekła biegunka, zaparcia, bóle brzucha, sucha, szorstka skóra, afty, drażliwość, migreny, depresja, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, niedokrwistość, niedobory witamin, podwyższona aktywność enzymów wątrobowych. Niespecyficznymi objawami są też głównie: bóle i skurcze brzucha, bóle mięśni, bóle stawów, bóle głowy, tachykardia, nagła i przyspieszona praca serca, skoki pulsu, napady ostrych biegunek, mdłości, nudności, wymioty, silne wzdęcia, nieprzyjemne uczucia nadmiernej sytości, wysypki, pokrzywki, zmiany skórne, utrata wagi, ale też siniaki, trądzik, problemy hormonalne, nadmierna senność, permanentne zmęczenie, rozdrażnienie, uczucie niepokoju, depresja, mgła mózgowa oraz inne problemy. Często - nieświadomie - narażeni jesteśmy na spożywanie produktów zanieczyszczonych glutenem (zanieczyszczenie powstaje np. podczas pakowania produktów z glutenem i produktów bezglutenowych) - czyli wtedy, kiedy produkt z założenia bezglutenowy ma bezpośredni kontakt z glutenem.
Makarony, gotowe posiłki, wypieki, kiełbasy, napoje, słodycze, lody, przetwory mięsne, zbożowe, cukiernicze, warzywne, owocowe, ale również przyprawy, napoje alkoholowe, leki i suplementy diety. Wszystkie te produkty mogą zawierać gluten.
Jest to wspomniane wcześniej ograniczenie. Osoby z celiakią muszą włożyć o wiele więej wysiłku w poszukiwania produktów bezglutenowych, uważnie czytać etykiety za każdym razem (szukać znaczka przekreślonego kłosa, bądź informacji o alergenach), ale też nie popadać w rutynę - to, że jakiś produkt był dla nas ok, nie oznacza, że zawsze będzie. Często różne partie tego samego producenta mogą stać się zanieczyszczone glutenem, wtedy warto obserwować informacje na grupach związanych z Celiakią, gdzie chętnie dzielimy się tego typu informacjami i nawzajem ostrzegamy przez ew. zagrożeniem. Objawy są u każdego inne, wiele z nich to jednak nieprzyjemne uczucia, które trzeba przeczekać. Nie dzień, czy dwa.. 3-4 tygodnie to czas, w jakim organizm celiaka oczyszcza się z glutenu.
WEGS - PRODUKTY BEZGLUTENOWY
Zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie wtedy, kiedy dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej, niż 20ppm (mg/kg) glutenu. Nasze produkty „WEGS” spełniają więc wymogi dla produktów określanych mianem „Produktów bezglutenowych”. Nasze produkty zawierają mniej, niż 3mg/kg glutenu, przy czym jest to najmniejsza granica wykrywalności w laboratoriach na chwilę obecną. Deklarując produkty bezglutenowe w naszej ofercie, w pełni bierzemy za nie odpowiedzialność.
DLACZEGO BŁOGOSŁAWIEŃSTWO?
Coraz częściej produkty dla osób z celiakią są bardziej i bardziej przetworzone. Mają długie składy, cukier, substancje spulchniające (z racji braku glutenu bułki już nie rosną tak okazale), substancje konserwujące, barwniki, ulepszacze smaku. Wybór należy do każdego z nas. Decydujemy o tym sami, czy chcemy to podawać sobie, naszym bliskim, czy dzieciom. Dla tych, którzy szukają czegoś innego, zdrowszego - powstał WEGS. Słoiki z warzywami, które spokojnie zastąpią nam poranną bułkę z szynką na śniadanie, a gorąca zupa idealnie wpisze się także w szybki lunch, czy lekkostrawną kolację. I to jest właśnie dla mnie naszym błogosławieństwem - że nie możemy jeść glutenu. Gluten nie jest człowiekowi w żaden sposób niezbędny do przeżycia. Natomiast wszystkie wartości odżywcze, minerały i witaminy już tak. A w glutenie ich nie znajdziecie.
DIAGNOSTYKA
Dobra rada - jeżeli czujecie dyskomfort po glutenie, po posiłkach z glutenem, nie odstawiajcie glutenu bez zrobienia wcześniejszych badań. Inaczej wyniki tych badań nie będą wiarygodne. Często do wykonania badań trzeba się odpowiednio przygotować, wykonując prowokację wytworzenia się przeciwciał = jedząc gluten. W razie jakichkolwiek problemów jelitowych skontaktujcie się z gastrologiem lub dietetykiem, który podpowie Wam więcej. Podstawowa diagnostyka celiakii:
- Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA): Badanie to identyfikuje przeciwciała skierowane przeciwko enzymowi występującemu w naszym organizmie, które są często podwyższone u osób z celiakią.
- Ogólnego poziomu immunoglobuliny A (IgA) w surowicy: Mierzy stężenie głównego przeciwciała w błonach śluzowych, pomagając wykryć ewentualny jego niedobór, który może wpływać na wiarygodność innych testów na celiakię.
- Przeciwciał przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG (DGP IgG): Szuka specyficznych przeciwciał wytwarzanych w odpowiedzi na spożycie glutenu, szczególnie przydatne dla osób z niedoborem IgA.
- Przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) Ewentualnie dodatkowo:
- Gastroskopia z pobraniem wycinków z 3 różnych części jelita cienkiego (biopsja jelita), żeby ocenić aktualny stan i ew. zanik kosmków jelitowych, opisany w skali Marsha.
- Badania genetyczne z krwi, które wskaże predyspozycję choroby:
- badanie genotypu HLA-DQ2 (występuje u 90-95% chorych)
- badanie genotypu HLA-DQ8 (występuje u 5-10% chorych).
Pozytywny wynik oznacza predyspozycję do choroby, a nie samą chorobę. Negatywny wynik badania genetycznego wyklucza celiakię z prawdopodobieństwem >99%. Oznacza to, że genetyczne badanie na nietolerancję glutenu ma wysoką tzw. Ujemną wartość predykcyjną. (W celu potwierdzenia lub wykluczenia predyspozycji). - Badanie z krwi w kierunku alergii natychmiastowej i opóźnionej na: gluten, pszenicę i inne zboża. (W celu potwierdzenia lub wyeliminowania alergii).
Pamiętajcie - celiakia to diagnoza na całe życie.
Przedstawione na stronie sugestie nie są poradą lekarską,
a jedynie inspiracją do wprowadzenia zmian dotychczasowych nawyków i szukania rozwiązań.




