NA WŁASNEJ OLIWIE
Dlaczego wybraliśmy oliwę i to z własnej plantacji?
Od dawna wiadomo, że tłuszcze są nośnikiem witamin i są niezbędne do ich wchłaniania. Są także źródłem energii i zawierają tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). W dodatku są doskonałym nośnikiem smaku. Własna plantacja pozwala nam na utrzymanie jakości nad produktem na każdym etapie produkcyjnym. Nasze oliwki rosną w pełnym portugalskim słońcu, bez chemii, pestycydów i nawozów. Stworzyliśmy oliwę najwyżej jakości - Extra Virgin. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6 oliwa wspomaga profilaktykę wielu chorób układu krążenia, takich jak choroby serca, czy nadciśnienie (kondycję układu sercowo-naczyniowego) oraz układu nerwowego, a także zmysłu wzroki. Ponadto ten zdrowy olej wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne wspierając pracę organizmu przy chorobach metabolicznych oraz zmniejszając ryzyko zachorowania. Oliwa oczyszcza żołądek i przeczyszcza okrężnicę. Najlepiej, jeśli jest spożywana codziennie rano na pusty żołądek. Spożywanie oliwy z oliwek razem z sokiem z cytryny wyraźnie zwiększa działanie oczyszczające i ochronne wątroby. Oliwa z oliwek jest bezcennym źródłem witamin, takich jak: A, B, C, E, D i K. Zawiera również składniki mineralne takie jak potas, magnez czy fosfor.
Czy można gotować na oliwie?
Oliwa z oliwek charakteryzuje się wysoką stabilnością w warunkach podwyższonej temperatury. Zalecana temperatura smażenia lub pieczenia to 180st. C. Punkt dymienia wynosi natomiast 210. Jeśli zdecydujesz się spożywać oleje, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest znacznie zdrowszym wyborem, niż większość olejów roślinnych i ich mieszanek. W przypadku smażenia, najlepiej wybrać oliwę z oliwek. Do sałatek warto wypróbować poza oliwą z oliwek oleje z orzechów, awokado lub olej lniany. Natomiast z uwagi na kontrowersje wokół faktycznego wpływu na nasze zdrowie, lepiej zrezygnować z oleju palmowego. Zaleca się spożywanie dziennie 2-3 łyżek oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia. Można ją także wprowadzać do organizmu przez dodawanie jej do sałatek, skrapiania ją ugotowanej zupy, czy stosowania podczas duszenia warzyw. Do każdego zamówienia dajemy osobno buteleczkę naszej oliwy - użyjcie jej na podgrzanej zupie, dopełni ona aromatu i doda wyrazistości każdej z naszych zup. Smacznego :)





