DLACZEGO ZUPY?
10 powodów, dla których warto jeść NASZE zupy.
- Zupa jest BEZ: azotynów, GMO, pestycydów, czy sztucznych konserwantów: Dzięki stosowaniu do gotowania wyłącznie warzyw bez chemii, mamy pewność, że wchłaniamy tylko wartości odżywcze z warzyw, a nie substancje chemiczne, czy pozostałości po sztucznych nawozach, które są dla człowieka silnie toksyczne, a nawet rakotwórcze. Niezliczone i lepiej wchłanialne witaminy i minerały (m.in. lepsza przyswajalność potasu, magnezu, czy żelaza) przemycane są przez nasze warzywa do organizmu, działając wzmacniająco, nieraz lepiej, niż syntetyczne suplementy.
- Zupa gotowana jest bez zbóż – Gluten Free: Oprócz lepszej wchłanialności witamin i minerałów, istotne jest u nas gotowanie bez żadnych zbóż (nawet naturalnie bezglutenowych), a co za tym idzie totalny brak glutenu w zupach (nawet w śladowych ilościach), który pobudza autoagresję, szczególnie w chorobach glutenozależnych, głównie mowa tu o celiakii, ale także o chorobie Duhringa, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, alergiach, czy ZZSK, RZS, AZS.
- Zupa odciąża żołądek: Potrawy ciepłe są zdecydowanie lepiej tolerowane przez żołądek: działają na niego i śledzionę ogrzewająco (dosłownie grzeją nas od środka). Można to zaobserwować jedząc rano na śniadanie ciepłą zupę – wtedy w ciągu dnia nie będzie nam towarzyszyło ciągłe poczucie zimna. Nasze zupy są lekkostrawne, nie posiadają ciężkostrawnych i trudnych do przegryzienia kawałków i są lepiej tolerowane, niż potrawy smażone, czy nawet pieczone. Przy okazji jedzenia ciepłej zupy dobra rada: nie pijcie nigdy do niej zimnej wody.
- Zupa poprawiaj perystaltykę jelit: Ciepłe, lekkostrawne, niskokaloryczne i pozbawione dużych ilości soli zupy, działają kojąco i wyciszająco na jelita, poprawiając przy okazji nasze trawienie, regulując perystaltykę jelit.
- Zupa ze słoika to prosty i szybki posiłek: Nasze zupy musisz jedynie wyjąć z lodówki, zagotować, zjeść. Bez żmudnego obierania warzyw, gotowania, sprzątania. W czasach, w których aktualnie żyjemy, gdzie każdy goni - jest to szalenie ważne, żeby spożywać wartościowe jedzenie, wzmacniające nasz i tak przeciążony organizm: z reguły jemy niestety szybko, w pędzie, bez atencji. Brakuje nam snu, zbyt późno kładziemy się do łóżka (po 22.00) i wątroba całą noc ma co za nas nadrabiać. Jedna zupa w ciągu dnia lekko uratuje nam trochę tę sytuację. Ale i tak zmiany i nawyki żywieniowe musimy podrasować już we własnym zakresie ;)
- Zupa z dodatkiem własnej oliwy: Od dawna wiadomo, że tłuszcze są nośnikiem witamin i są niezbędne do ich wchłaniania. Są także źródłem energii i zawierają tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). W dodatku są doskonałym nośnikiem smaku. Dlaczego wybraliśmy oliwę i to z własnej plantacji? Własna plantacja pozwala nam na utrzymanie jakości nad całym procesem i produktem finalnym. Nasze oliwki rosną w pełnym portugalskim słońcu, bez chemii i nawozów. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa wspomaga profilaktykę wielu chorób układu krążenia, takich jak choroby serca, czy nadciśnienie. Ponadto ten zdrowy olej wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspierając pracę organizmu przy chorobach metabolicznych oraz zmniejszając ryzyko zachorowania.
- Zupy dają naszym dzieciom i bliskim pełnowartościowy posiłek: Nasze dzieci najbardziej narażone są na podjadanie produktów zawierających w swoim składzie dużo cukru, soli, substancji konserwujących, spulchniających, sztucznych barwników, które powoli wyniszczają naturalny mikrobiom i przy długofalowym podjadaniu uszkadzają śluzówkę jelita cienkiego. Jedzenie zup uczy zdrowych nawyków żywieniowych i na pewno zaowocuje to na ukształtowanie ich zdrowotnej przyszłości.
- Zupa dba o równowagę kwasowo-zasadową: Produkty zasadotwórcze, czyli w skrócie m.in. warzywa - lepiej wpływają nie tylko na nasze wewnętrzne środowisko, tworząc optymalne dla nas warunki do rozwoju mikrobioty jelitowej, ale także na układ hormonalny (m.in. kapustne, czy warzywa krzyżowe rozkładają nadmiar estrogenów).
- Zupa działa rozgrzewająco od środka: Wg TCM (Tradycyjnej Medycyny Chińskiej) zupa ogrzewa nasz żołądek i śledzionę, dzięki czemu energia tych dwóch narządów nie jest marnowana na ogrzanie całego organizmu, lecz spożytkowana jest na trawienie (szczególnie w zupach zawierających lekko pikantne przyprawy, jak: pieprz, imbir, czy curry).
- Zupy dostarczają nam wody: Woda to chyba najważniejszy element naszej diety. W naszej zaganianej codzienności, często brakuje nam czasu na wypicie zupy w ilości, która pokryłaby dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Ciepła zupa zaspakaja organizm i chroni go przed odwodnieniem.





