BEZ NIKLU
Gotujemy, ograniczając nikiel do minimum.
Przede wszystkim korzystamy z wody źródlanej – woda z kranu, nawet ta „oczyszczona” zawiera nikiel.
Alergia kontaktowa na nikiel objawie się zmianami na skórze. W miejscu kontaktu np. z metalowym przedmiotem (czyli najczęściej na dłoniach, nadgarstkach, płatkach uszu, ale i w okolicy pępka w przypadku guzików spodni, klamerek pasków czy zamków błyskawicznych) pojawiają się uporczywe wypryskowe ogniska.
Jedyny skuteczny sposób leczenia przyczynowego to unikanie kontaktu z przedmiotami zawierającymi w składzie nikiel. Nie zawsze jednak wiemy, czy nikiel w danych produkcie jest.
Często objawy występują pomimo minimalizacji miejsc bezpośredniego styku metalu z ciałem. I tak pojawiają nam się pokrzywki na twarzy, dekolcie, zaczerwienione policzki, drobne czerwone wypryski, pręgi na ciele, ale też objawy ze strony układu pokarmowego: biegunki, bóle brzucha, przelewania. To także mogą być objawy alergii na nikiel, czy reakcji histaminy.
Osoba z alergią na nikiel powinna unikać:
- owsa, pszenicy i żyta
- czekolady, kakao
- roślin strączkowych (fasola czerwona, fasola szparagowa, soja, soczewica, ciecierzyca, groch)
- kukurydzy
- pomidorów, koncentratów pomidorowych
- sera topionego
- margaryny
- ryb: śledzia, makreli, tuńczyka, konserw rybnych
- produktów w konserwach, puszkach
- picia wody z kranu (nawet przegotowanej)
- używania stalowych naczyń do gotowania
- używania stalowych sztućców
- picia mocnej kawy i herbaty
- picia czerwonego wina
Nasze produkty mają ograniczony dostęp niklu:
- począwszy od ziemi i wody, w jakiej warzywa są uprawiane: prywatnie zlecamy badania w akredytowanym laboratorium na zawartość niklu w naszej glebie, sprawdzamy poziom niklu w wodzie, która jest w systemie nawadniającym
- do gotowania używamy wyłącznie garnków emaliowanych 50 litrowych
- do gotowania używamy wyłącznie wody źródlanej, która posiada aktualne badania
- do gotowania nie używamy stalowych blach, chochel – nie mają one bezpośredniego kontaktu z żywnością
- do gotowania nie używamy przypraw wysokoniklowych, ani produktów z puszek
- nasze przyprawy przechowujemy w szklanych słoikach z bambusowymi przykrywkami








