Darmowa dostawa od 250,00 zł

BEZ NIKLU

Bez Niklu

Gotujemy, ograniczając nikiel do minimum.

Przede wszystkim korzystamy z wody źródlanej – woda z kranu, nawet ta „oczyszczona” zawiera nikiel.

Alergia kontaktowa na nikiel objawie się zmianami na skórze. W miejscu kontaktu np. z metalowym przedmiotem (czyli najczęściej na dłoniach, nadgarstkach, płatkach uszu, ale i w okolicy pępka w przypadku guzików spodni, klamerek pasków czy zamków błyskawicznych) pojawiają się uporczywe wypryskowe ogniska.

Jedyny skuteczny sposób leczenia przyczynowego to unikanie kontaktu z przedmiotami zawierającymi w składzie nikiel. Nie zawsze jednak wiemy, czy nikiel w danych produkcie jest.

Często objawy występują pomimo minimalizacji miejsc bezpośredniego styku metalu z ciałem. I tak pojawiają nam się pokrzywki na twarzy, dekolcie, zaczerwienione policzki, drobne czerwone wypryski, pręgi na ciele, ale też objawy ze strony układu pokarmowego: biegunki, bóle brzucha, przelewania. To także mogą być objawy alergii na nikiel, czy reakcji histaminy.

Osoba z alergią na nikiel powinna unikać:

  • owsa, pszenicy i żyta
  • czekolady, kakao
  • roślin strączkowych (fasola czerwona, fasola szparagowa, soja, soczewica, ciecierzyca, groch)
  • kukurydzy
  • pomidorów, koncentratów pomidorowych
  • sera topionego
  • margaryny
  • ryb: śledzia, makreli, tuńczyka, konserw rybnych
  • produktów w konserwach, puszkach
  • picia wody z kranu (nawet przegotowanej)
  • używania stalowych naczyń do gotowania
  • używania stalowych sztućców
  • picia mocnej kawy i herbaty
  • picia czerwonego wina

Nasze produkty mają ograniczony dostęp niklu:

  • począwszy od ziemi i wody, w jakiej warzywa są uprawiane: prywatnie zlecamy badania w akredytowanym laboratorium na zawartość niklu w naszej glebie, sprawdzamy poziom niklu w wodzie, która jest w systemie nawadniającym
  • do gotowania używamy wyłącznie garnków emaliowanych 50 litrowych
  • do gotowania używamy wyłącznie wody źródlanej, która posiada aktualne badania
  • do gotowania nie używamy stalowych blach, chochel – nie mają one bezpośredniego kontaktu z żywnością
  • do gotowania nie używamy przypraw wysokoniklowych, ani produktów z puszek
  • nasze przyprawy przechowujemy w szklanych słoikach z bambusowymi przykrywkami
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 20 opinii
pixel