BEZ GLUTENU
Gotujemy totalnie bez glutenu.
Nasze przetwory są przebadane i posiadają wyniki z akredytowanego laboratorium NUSCANA na obecność glutenu z granicą wykrywalności do 3,00 mg/kg. Wynik końcowy: W próbce nie wykryto alergennych białek glutenu na podanym poziomie wykrywalności (LOD). Granica wykrywalności (LOD): 3,00 mg/kg; Uwagi: Produkty nie zawierają glutenu.



Nie posiadamy na razie oficjalnego znaku przekreślonego kłosa. Dlaczego? Certyfikat oznacza, że zawartość glutenu w produktach nie przekracza 20ppm (20mg dla produktów bezglutenowych) i 100mg na 1 kg żywności przeznaczonej dla konsument końcowego (dla produktów o niskiej zawartości glutenu). Nie oznaczają jednak dokładnie, ile mg gluten uznajduje się w produkcie. Dla osób z zaawansowaną formą choroby, jaką jest celiakia, ryzyko jedzenia zanieczyszczonego jedzenia nadal więc istnieje w produkcie oznaczonym przekreślonym kłosem. My wykonujemy prywatne badania w akredytowanym laboratorium, poświadczające, że glutenu jest u nas poniżej 5mg w produkcie. Mniejszej dokładności nikt na chwilę obecną nie wykonuje w Polsce.
Przyprawy, jeśli nie pochodzą od nas z ogrodu, pochodzą z firmy Magros, która również posiada aktualne badania laboratoryjne o obecności glutenu w produkcie. Wszystkie nasze produkty zostały ugotowane w kuchni całkowicie wolnej od glutenu. W kuchni nie znajdują się żadne produkty mogące zawierać gluten, bądź chociażby jego śladowe ilości.
Właścicielka WEGS ma agresywną postać celiakii: reakcja następuje nie tylko na sam gluten, ale również białka krzyżowe z glutenem , czy śladowe zanieczyszczenia glutenem. Po wielu sytuacjach, w których trzeba było dojść do tego, czemu reakcja się pojawiła (np. objawy po kawie w pizzerii, objawy po pocałunku osoby jedzącej gluten) – nastąpiła zmiana świadomości o tym, że gluten to nie pszenna, wielka bułka, czy kotlet w panierce, ale też niewidzialne okruchy znajdujące się w potrawach. Sterylność pod kątem glutenu jest więc wyjątkowa – szkolenia i budowanie świadomości zespołu o celiakii, niespecyficznych objawach, jakie daje ta choroba, po testowanie potraw na osobie z nadreakcjami na białko, jakim jest gluten
Kilka słów o Celiakii:
Celiakia to przewlekła, wielonarządowa choroba o podłożu autoimmunologicznym (tzn. spowodowaną przez niewłaściwą reakcję odpornościową organizmu przeciw własnym tkankom), w której u osób predysponowanych genetycznie wskutek spożywania glutenu dochodzi do uszkodzenia jelita cienkiego (w której spożywanie glutenu powoduje uszkodzenie jelita cienkiego). Objawy celiakii mogą dotyczyć przewodu pokarmowego (bóle brzucha, przewlekła biegunka, wzdęcia), ale także innych narządów. Diagnoza jest stawiana na podstawie badania przeciwciał we krwi oraz wyników badania biopsji jelita. Leczenie celiakii polega na stosowaniu przez całe życie diety bezglutenowej, która powoduje ustąpienie objawów i umożliwia prowadzenie normalnego trybu życia.
U osób chorych na celiakię występuje nietolerancja glutenu. Pod wspólną nazwą gluten kryją się tutaj poszczególne składowe białka zawartego w zbożach (głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu).
PAMIĘTAJ! Dla niektórych osób dieta bezglutenowa, to lek. Chorzy na celiakię po zjedzeniu nawet śladowych ilości glutenu odczują objawy zatrucia glutenem, które mogą trwać od kilku dni do nawet kilku tygodni. Najczęstszymi objawami są głównie: bóle i skurcze brzucha, bóle mięśni, bóle stawów, bóle głowy, tachykardia, przyspieszona praca serca, skok pulsu, ostre biegunki, mdłości, nudności, wymioty, silne wzdęcia, nieprzyjemne uczucia nadmiernej sytości, wysypki, pokrzywki, zmiany skórne, siniaki, trądzik, problemy hormonalne, nadmierna senność, permanentne zmęczenie, rozdrażnienie, uczucie niepokoju, depresja, mgła mózgowa oraz inne problemy gastryczne. 3-4 tygodnie to czas, w jakim organizm oczyszcza się z glutenu. Deklarując posiłki bezglutenowe w swojej ofercie, w pełni bierzesz za nie odpowiedzialność.